Constructie onderdelen die impact hebben op de Rc waarde
De Rc-waarde van een gebouw wordt beïnvloed door de samenstelling en kwaliteit van de verschillende bouwdelen die samen de constructies die de verwarmde ruimte van een gebouw omhullen vormen. Ze hebben veel invloed op de hoeveelheid warmte die wordt vastgehouden of juist verloren gaat. De belangrijkste constructieonderdelen zijn:
Hoe wordt de Rc waarde van een gebouw berekend?
Het berekenen van de isolatiewaarde van een woning of bedrijfspand is vrij complex en vraagt meer dan alleen een formule en rekenmachine. Zo beïnvloeden factoren als het isolatiemateriaal, de andere gebruikte bouwmaterialen, luchtlagen en mogelijke correctiefactoren wat de uiteindelijke Rc-waarde wordt. De formule die toegepast wordt is:
Rc = [(Σ Rm + Rsi + Rse) / (1 + α)] - Rsi - Rse
Ofwel: de warmteweerstand van de constructie (Rc) wordt berekend door de som van de warmteweerstanden van de materialen (Σ Rm) plus de binnenoppervlakteweerstand (Rsi) en buitenoppervlakteweerstand (Rse) te delen door (1 + α), en daar vervolgens opnieuw Rsi en Rse van af te trekken.
Betekenis van de begrippen in de formule:
- Rm (Resistance material): Weergeeft de warmteweerstand van alle materialen in de constructie
- Rsi (Resistance surface index): Weergeeft de warmte-overgangsweerstand aan de binnenzijde van de constructie
- Rse (Resistance surface external): Weergeeft de warmte-overgangsweerstand aan de buitenzijde van de constructie
- A: Weergeeft de correctiefactor
Minimale Rc waarden volgens het Bouwbesluit
Bij het isoleren van een gebouw gelden minimale waarden. Deze zijn in januari 2021 verhoogd door het Bouwbesluit naar:
Type | Nieuwbouw | Renovatie |
Daken | Rc 6,3 m2K/W | Rc 2,1 m2K/W |
Gevels | Rc 4,7 m2K/W | Rc 1,4 m2K/W |
Vloeren | Rc 3,7 m2k/W | Rc 2,6 m2K/W |
Deze normen zijn ingesteld om te voldoen aan de energieprestatienormen en om het energieverbruik van gebouwen te verminderen.
Wat gebeurt er als ik niet voldoe aan de Rc waarden?
Voldoe je niet aan de eisen van het Bouwbesluit op het gebied van de Rc waarden? Dan kan dat behoorlijke gevolgen met zich meebrengen. Indien er voor of tijdens de bouw blijkt dat er niet voldaan wordt aan de Rc waardes, is het simpelweg niet toegestaan om te bouwen of verder te gaan. De bouwvergunning zal niet uitgegeven of ingetrokken worden totdat blijkt dat er wél voldaan wordt aan de eisen. Blijkt achteraf dat er niet voldaan is aan de wettelijke eisen? Dan zullen er opnieuw werkzaamheden uitgevoerd moeten worden om alsnog te voldoen. In alle gevallen kan het flink in de kosten oplopen, voorkomen is daarom goedkoper én beter dan genezen.
De impact van Rc waarden op het energielabel
Hoewel energielabels gebaseerd zijn op meerdere factoren, zoals ventilatie, installaties en luchtdichtheid, geven ze vaak ook een indicatie van de isolatiewaarden, inclusief de Rc-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe hoger het energielabel. Hieronder vind je een schatting van de Rc-waardes en welk energielabel daar vaak aan gekoppeld wordt:
- Energielabel A++: Rc-waarde van 6,0 m² K/W of hoger
- Energielabel A+: Rc-waarde van 5,0 m² K/W of hoger
- Energielabel A: Rc-waarde van 4,5 m² K/W of hoger
- Energielabel B: Rc-waarde van 3,5 m² K/W of hoger
- Energielabel C: Rc-waarde van 2,5 m² K/W of hoger
- Energielabel D: Rc-waarde van 1,3 m² K/W of hoger
- Energielabel E: Rc-waarde van 0,5 m² K/W of hoger
- Energielabel F: Rc-waarde van 0,0 m² K/W of hoger
- Energielabel G: Rc-waarde lager dan 0,0 m² K/W
Aan deze schattingen kunnen geen rechten worden ontleend.
Rc versus Rd-waardes; wat is het verschil?
Bij het isoleren komen de termen Rc waarde en Rd waarde vaak naar voren. Het is dan ook niet gek dat dit soms wat verwarring oplevert. Echter is het wel belangrijk om het verschil tussen deze twee te weten aangezien ze niet hetzelfde betekenen.
Simpel gezegd weergeeft de Rd-waarde de warmteweerstand aan van slechts één isolatiemateriaal, terwijl de Rc-waarde de warmteweerstand van de complete constructie weergeeft. De 'd; van Rd waarde staat voor declared en de 'c' van Rc staat voor construction. De 'R' staat in beide gevallen voor Resistance.
Eisen aan de Rc-waardes door de jaren heen
Al in 1965 werden de eerste eisen vastgesteld aan de energiezuinigheid van woningen. Ondanks dat deze eisen nog niet heel veel voorstelde, zijn ze door de jaren heen flink aangescherpt. Een overzicht van de waardes sinds 1965 tot nu vind je hieronder:
Rc-waardes voor bouwwerken gebouwd van 1965 tot 1975
Daken: 0,86 M2·K/W
Gevels: 0,43 M2·K/W
Vloeren: 0,17 M2·K/W
Rc-waardes voor bouwwerken gebouwd van 1975 tot 1988
Daken: 1,30 M2·K/W
Gevels: 1,30 M2·K/W
Vloeren: 0,52/1,30 M2·K/W
Rc-waardes voor bouwwerken gebouwd van 1988 tot 1992
Daken: 2,00 M2·K/W
Gevels: 2,00 M2·K/W
Vloeren: 1,30 M2·K/W
Rc-waardes voor bouwwerken gebouwd van 1992 tot 2014
Daken: 2,50 M2·K/W
Gevels: 2,50 M2·K/W
Vloeren: 2,50 M2·K/W
Rc-waardes voor bouwwerken gebouwd van 2014 tot 2015
Daken: 3,50 M2·K/W
Gevels: 3,50 M2·K/W
Vloeren: 3,50 M2·K/W
Rc-waardes voor bouwwerken gebouwd van 2015 tot 2021
Daken: 6,00 M2·K/W
Gevels: 4,50 M2·K/W
Vloeren: 3,50 M2·K/W
Rc-waardes voor bouwwerken gebouwd vanaf 2021
Daken: 6,30 M2·K/W
Gevels: 4,70 M2·K/W
Vloeren: 3,70 M2·K/W
Bouwen volgens de Rc-waardes met Forster Nederland
Een goede Rc-waarde begint met de juiste materiaalkeuzes. Forster Nederland biedt diverse soorten sandwichpanelen die bijdragen aan zowel thermische isolatie als aanvullende prestaties zoals geluidswering, brandwering en inbraakbeveiliging. Deze panelen zijn geschikt voor toepassing in gevels, daken en scheidingswanden.
Geluidwerende sandwichpanelen
Geluidswerende sandwichpanelen zijn speciaal ontworpen om geluidsoverlast van buitenaf te beperken. Ze combineren isolerende eigenschappen met geluidsabsorberende vullingen, wat zorgt voor zowel thermisch comfort als rust.
Inbraakwerende sandwichpanelen
Inbraakwerende sandwichpanelen van Forster zijn opgebouwd met versterkte stalen lagen en voldoen aan strenge veiligheidseisen. Ze zijn ideaal voor toepassingen waarbij veiligheid en isolatie hand in hand moeten gaan, zoals in bedrijfsgebouwen of woningen.
Brandwerende sandwichpanelen
Brandwerende sandwichpanelen zijn getest en gecertificeerd op brandwerendheid en zorgen ervoor dat compartimentering en evacuatie veilig kunnen plaatsvinden bij brand. Tegelijk dragen ze bij aan de isolerende eigenschappen van de constructie.
Met de inzet van deze gespecialiseerde sandwichpanelen helpt Forster Nederland bij het behalen van hoge Rc-waardes én aanvullende bouwtechnische eisen.