Meld uw bedrijf aan voor een professioneel account bij Forster Nederland en geniet van de vele voordelen zoals speciale kortingsafspraken, op rekening betalen en meer.

Professioneel account
9 december 2024

Het Euro-brandklasse systeem: Europese norm voor de brandveiligheid van bouwmaterialen

Met de introductie van EN 13501-1 door het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) in 2001, werd een uniform Europees systeem voor brandreactie van bouwmaterialen ingevoerd. Het Euro-brandklasse systeem classificeert bouwproducten op basis van hun brandreactie, waardoor producten in heel Europa volgens dezelfde normen vergelijkbaar zijn.

Wat is het Euro-brandklasse systeem?

Het Euro-brandklasse systeem deelt bouwmaterialen in zeven brandklassen in: A1, A2 en B t/m F. Deze klassen geven aan hoe een materiaal reageert bij brand en wat de bijdrage is aan het verloop van een brand. Elk materiaal wordt getest op specifieke brandreactieparameters, waarbij de testen in de hogere klassen strenger zijn.

De 7 Euro brandklassen

  • Klasse F: Geen testen uitgevoerd.
  • Klasse E: Test met een kleine vlam gedurende korte tijd.
  • Klasse D: Test op rookontwikkeling (s) en brandende druppels (d).
  • Klasse C en B: Strengere eisen met uitgebreidere tests.
  • Klasse A2: Test op calorische waarde en brandreactie.
  • Klasse A1: Alleen calorische waarde getest; materialen zijn niet-brandbaar.

Brandgedrag en testmethoden: Flash-over, rook en druppelvorming

Bij het testen van bouwmaterialen worden drie eigenschappen van brandgedrag beoordeeld: flash-over, rookontwikkeling en druppelvorming.

Flash-over (brandoverslag)

Flash-over is het moment waarop een ruimte plotseling volledig in brand staat. Bouwmaterialen uit klassen A1, A2 en B veroorzaken geen flash-over binnen de eerste 20 minuten in een Room Corner-test, wat betekent dat ze zeer brandveilig zijn. Materialen uit klassen C, D en E veroorzaken binnen deze tijd wel een flash-over, met oplopende snelheid afhankelijk van de klasse.

Euro-brandklasse 

Tijd tot flash-over in Room Corner Test

A1

Geen flash-over binnen 20 minuten

A2

Geen flash-over binnen 20 minuten

B

Geen flash-over binnen 20 minuten

C

10-20 minuten

D

2-10 minuten

E

0-2 minuten

F

Niet getest

Rookontwikkeling

Rookontwikkeling kan een grote bedreiging vormen voor de veiligheid tijdens een brand. Binnen het Euro-brandklasse systeem worden rookemissies geclassificeerd in drie niveaus: s1 (weinig rook), s2 (zichtbare rook) en s3 (veel rook).

Rookklasse 

Rookontwikkeling

s1

Geen/nauwelijks rookonwtikkeling

s2

Zichtbare rookontwikkeling

s3

Aanzienlijke rookontwikkeling

Druppelvorming

Druppelvorming, het vrijkomen van brandende deeltjes, wordt getest voor klassen A2 tot en met E. De classificatie loopt van d0 (geen druppels) tot d2 (veel druppels). Materialen in klasse A1 worden als onbrandbaar beschouwd en dragen niet bij aan druppelvorming.

Druppelklasse 

Druppelvorming

d0

Geen druppelvorming

d1

Beperkte druppelvorming

d2

Veel druppelvorming

Alle brandklasses in detail - Brandveiligheid van bouwmaterialen in elke klasse

Brandklasse F

Brandklasse F omvat materialen waarvoor geen testen zijn uitgevoerd. Dit betekent dat er geen informatie beschikbaar is over het brandgedrag van deze materialen, waardoor hun bijdrage aan een brand onbekend blijft. Producten die in deze klasse vallen, zijn doorgaans het minst veilig vanuit brandveiligheidsperspectief.

Brandklasse E

Brandklasse E betreft materialen die getest zijn met een kleine vlam gedurende korte tijd. Deze materialen hebben een beperkte weerstand tegen vuur en kunnen relatief snel ontbranden bij blootstelling aan een vlam. Producten in deze klasse bieden weinig bescherming in geval van brand en dragen bij aan de branduitbreiding.

Brandklasse D

Materialen in brandklasse D worden getest op hun rookontwikkeling en op het vrijkomen van brandende druppels (d). Deze klasse geeft aan dat het materiaal een zekere mate van ontvlambaarheid heeft, met de mogelijkheid tot rookontwikkeling en druppelvorming. Brandklasse D-materialen kunnen bijdragen aan de uitbreiding van een brand en zijn minder geschikt voor gebruik in situaties waar brandveiligheid essentieel is.

Brandklasse C

Brandklasse C omvat materialen die aan strengere eisen moeten voldoen dan klasse D. Materialen in deze klasse worden uitgebreid getest op hun brandgedrag, rookontwikkeling en brandende druppels. Klasse C-materialen hebben een betere brandweerstand en zijn moeilijker ontvlambaar, waardoor ze een geschiktere keuze zijn voor situaties waar een hogere mate van brandveiligheid vereist is.

Brandklasse B

Brandklasse B is een van de hoogste klassen voor brandbare materialen. Deze materialen zijn zeer moeilijk ontvlambaar en worden onderworpen aan strenge tests om te bepalen hoe ze zich gedragen bij brand. Materialen in brandklasse B dragen nauwelijks bij aan de verspreiding van brand en worden vaak toegepast in ruimtes waar brandveiligheid een prioriteit is.

Brandklasse A2

Brandklasse A2 omvat materialen die bijna niet-brandbaar zijn. Naast de tests op rookontwikkeling en druppelvorming, worden deze materialen ook getest op hun calorische waarde, oftewel de hoeveelheid warmte die vrijkomt bij verbranding. Materialen in deze klasse dragen zeer beperkt bij aan een brand en bieden een hoge mate van bescherming, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in risicovolle omgevingen.

Brandklasse A1

Brandklasse A1 is de hoogste brandveiligheidsklasse binnen het Euro-brandklasse systeem. Materialen in klasse A1 zijn onbrandbaar en dragen niet bij aan de ontwikkeling of uitbreiding van een brand. Alleen de calorische waarde wordt getest, en deze moet zeer laag zijn. Producten in deze klasse bieden de maximale bescherming tegen brand en worden gebruikt in situaties waar brandveiligheid van het grootste belang is.

Waarom is het Euro-brandklasse systeem ingevoerd?

Vóór 2000 hadden EU-landen allemaal hun eigen testmethoden voor brandveiligheid, wat leidde tot vertragingen en inconsistenties bij het goedkeuren van bouwmaterialen. Het Euro-brandklasse systeem maakt hier een einde aan door alle lidstaten hetzelfde classificatiesysteem te laten gebruiken, waardoor producten overal op een gelijke manier worden beoordeeld. Dit bevordert zowel de veiligheid als de vrije handel van bouwmaterialen binnen Europa.

Het systeem test de prestaties van een product in de uiteindelijke toepassing, en evalueert meerdere aspecten zoals ontvlambaarheid, vlamverspreiding en warmte-emissie. Dit biedt een veelomvattender beoordeling dan de oude nationale testen, die zich vaak beperkten tot slechts een paar aspecten van brandgedrag.

Nationale versus Europese classificaties

Het Euro-brandklasse systeem is nu de verplichte norm voor brandveiligheid in Europa. Nationale classificaties zijn niet vergelijkbaar met de Euro-brandklassen, aangezien de testmethoden verschillen. Het is dus niet mogelijk om een nationale classificatie om te zetten naar een Euro-brandklasse. De invoering van dit uniforme systeem betekent dat alleen de Euro-brandklasse classificatie erkend is binnen nationale bouwvoorschriften.

Brandveilig bouwen met Forster Nederland

Als specialist in brandwerend bouwen hebben wij met Forster Nederland een groot assortiment brandwerende bouwmaterialen geclassificeerd volgens de Europese normen:

Uiteraard staan onze specialisten altijd voor je klaar met een advies op maat. Dus mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op!

Schrijf u vandaag nog in

en ontvang de beste acties als eerste in uw mailbox.

Wat klanten over ons zeggen:

  • Wij doen al sinds oudsher zaken met Forster vanwege de goede contacten en betrouwbaarheid. Voor ons een hele fijne partner om mee samen te werken.
    KCS Cleanroom Systems BV - Marco Voet
  • Forster Nederland is voor mij de betrouwbare leverancier met kwaliteitsproducten. Een fijn persoonlijk contact draagt bij aan de lange relatie.
    Afbouw Rikkert B.V. - Frank ten Berge
  • Er wordt bij Forster Nederland altijd oplossingsgericht gedacht. Leveringen en producten zijn van goede kwaliteit.
    Pragma Bouwgroep B.V. - Johan Dekker
  • De goede langdurige relatie met Jeroen en het vertrouwen dat ze er altijd staan, zorgt voor een groot gun gehalte. Uiteraard spelen ook zaken als A-kwaliteit producten, de leveringen en het altijd klaarstaan mee.
    SKNN - Martijn Scherpen
  • De kennis en kunde van die mensen die altijd klaar staan in combinatie met de leverbetrouwbaarheid maakt dat wij zaken doen met Forster Nederland N.V.
    Van Iersel Aluminium Geveltechniek b.v. - Breda