Meld uw bedrijf aan voor een professioneel account bij Forster Nederland en geniet van de vele voordelen zoals speciale kortingsafspraken, op rekening betalen en meer.

Professioneel account
4 oktober 2024

Brandwerend afdichten

Brandwerend afdichten is cruciaal om de verspreiding van vuur, hitte en (giftige) rook in een gebouw bij brand te minimaliseren.

Zelfs de kleinste openingen, zoals die voor leidingen of kabels, kunnen de integriteit van een brandcompartiment ernstig ondermijnen. Deze kwetsbare punten vormen een risico doordat ze vuur en rook de kans geven om zich snel door verschillende delen van het gebouw te verspreiden. Door deze zwakke schakels zorgvuldig af te dichten met brandwerende afdichtingsproducten, kan de brandveiligheid van een gebouw aanzienlijk worden verbeterd.

Maar hoe gaat dit precies in zijn werk, en welke maatregelen zijn noodzakelijk om de brandveiligheid te waarborgen?

Brandveiligheid in een gebouw: hoe werkt het?

Een brand kan op verschillende manieren ontstaan: denk aan kortsluiting, oververhitting, ongelukken of zelfs brandstichting. Wanneer er in de directe omgeving voldoende brandbare materialen en zuurstof aanwezig zijn, kan een klein vuurtje zich al snel ontwikkelen tot een onvoorspelbare en grote brand. Rook en vlammen verspreiden zich binnen enkele minuten snel door het gebouw (branddoorslag), waardoor het gehele gebouw binnen korte tijd in gevaar komt.

Om de impact van brand te minimaliseren, is brandveiligheid van groot belang. Preventieve maatregelen dragen bij aan het beperken van schade en het veiligstellen van levens. Maar hoe werkt dit precies in de praktijk?

Brandcompartimenten beperken de verspreiding van vuur en rook

Het opdelen van een gebouw in brandcompartimenten helpt bij het beheersen van branden. Deze afzonderlijke, brandvertragende ruimten vertragen de verspreiding van vuur en rook, zodat grotere delen van het gebouw langer intact blijven. Hierdoor krijgen de aanwezige personen meer tijd om via veilige vluchtroutes te evacueren.

De afmetingen van een brandcompartiment, evenals het aantal compartimenten in een gebouw, worden bepaald door de regels van het Bouwbesluit 2012. Dit is afhankelijk van de omvang en functie van het gebouw.

Brandscheidingen zorgen voor fysieke barrières tussen compartimenten

Brandcompartimenten worden van elkaar gescheiden door bouwkundige elementen zoals muren, vloeren en plafonds. Deze structurele grenzen, ook wel brandscheidingen genoemd, moeten brandwerend zijn om effectief te functioneren. In een ideale situatie zou een brandscheiding bestaan uit brandwerende muren, vloeren, plafonds, deuren en ramen.

In de praktijk worden deze scheidingen echter vaak onderbroken door leidingen, kabels en luchtkanalen, die van het ene compartiment naar het andere lopen. Deze onderbrekingen vormen een zwakke schakel en kunnen de werking van een brandscheiding verminderen, waardoor rook en vuur alsnog kunnen doordringen naar andere delen van het gebouw.

Brandwerende afdichtingen sluiten kwetsbare doorgangen in brandscheidingen af

Openingen, naden en kieren in brandscheidingen vormen een risico voor de brandveiligheid van een gebouw. Om ervoor te zorgen dat de brandscheidingen hun functie behouden, moeten deze zwakke punten worden afgedicht met speciale brandwerende materialen. Het is hierbij belangrijk om niet zomaar een willekeurige vulstof te gebruiken, maar een goedgekeurd brandwerend product.

Brandwerende afdichting is een verzamelnaam voor technieken en materialen die worden gebruikt om openingen in brandscheidingen af te sluiten. Deze materialen variëren van brandmanchetten en fire wraps tot speciale kitten en brandwerende platen.

Een van de meest toegepaste oplossingen is de brandmanchet. Dit is een stalen klem voorzien van een laag grafiet, die om een kunststof pijp wordt geplaatst op het punt waar deze door een brandscheiding gaat. Wanneer de temperatuur stijgt door brand, smelt de kunststof pijp en zet de grafietlaag uit, waardoor het gat wordt afgesloten en vuur en rook worden tegengehouden.

Eisen voor brandwerend afdichten

Voor bedrijven gelden strenge voorschriften op het gebied van brandveiligheid. Het Bouwbesluit (Bbl) vereist dat een gebouw bij brand voldoende tijd biedt voor evacuatie en redding zonder instortingsgevaar. De exacte eisen voor brandwering zijn afhankelijk van het type gebruik van het gebouw.

De norm NEN 6068 schrijft voor hoe groot de weerstand moet zijn tegen branddoorslag en brandoverslag tussen verschillende ruimten. De WBDBO-eis (Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag) geeft aan hoeveel minuten een afdichting in staat moet zijn om vuur en rook tegen te houden. Dit kan variëren van 30 tot 120 minuten, afhankelijk van de situatie.

Wanneer zijn brandwerende afdichtingen nodig?

Om te voldoen aan de WBDBO-eisen, moeten alle doorvoeringen voor installaties in muren, vloeren of plafonds die onderdeel zijn van een brandscheiding, brandwerend worden afgedicht. Vaak is dit ook een vereiste van verzekeraars. Brandwerende afdichtingen zijn van cruciaal belang en worden toegepast in uiteenlopende gebouwen, zoals:

  • Overheidsgebouwen (bijv. gemeentehuizen en politiebureaus)
  • Winkels en commerciële ruimtes
  • Kantoorgebouwen
  • Ziekenhuizen en zorginstellingen
  • Parkeergarages
  • Hotels
  • Appartementencomplexen
  • Woningen

Belangrijke aspecten van brandwerend afdichten

Bij het toepassen van brandwerende afdichtingen moet met verschillende factoren rekening worden gehouden:

  • Productkeuze: Zorg ervoor dat de juiste brandwerende producten worden gebruikt volgens de specificaties van de fabrikant.
  • Brandweerstand: De brandweerstand van doorvoeringen en afdichtingen moet gelijk zijn aan die van de brandscheiding waarin ze zijn aangebracht (bijv. 30, 60, 90, of 120 minuten).
  • Installatie: Alle doorvoeringen en openingen moeten zodanig worden afgedicht dat zowel koude als warme rook en vuur voor een bepaalde tijd worden tegengehouden.
  • Bevestiging: Brandmanchetten moeten stevig worden vastgezet om ervoor te zorgen dat ze tijdens een brand niet loskomen of verschuiven.

Door aandacht te besteden aan deze punten wordt de brandveiligheid van een gebouw aanzienlijk vergroot.

Brandveiligheid van materialen: de zeven Euro-brandklassen

Er zijn zeven Euro-brandklassen: A1, A2, B, C, D, E en F. Waarbij klasse A1 de beste prestaties kent, namelijk onbrandbaar. Het klassensysteem loopt tot E. Waarbij klasse E zeer brandbaar is. Producten die vallen in categorie F zijn niet getest.

Brandwerende afdichtingsproducten van Forster Nederland

Als specialist in brandwerend bouwen hebben wij met Forster Nederland een groot assortiment brandwerende afdichtingsproducten die essentieel zijn voor het waarborgen van de brandveiligheid van gebouwen:

  • Brandwerend PU schuim: Dit schuim wordt gebruikt voor het afdichten van voegen en openingen rond kabels en leidingen. Het voorkomt de verspreiding van vuur en rook en is eenvoudig aan te brengen in moeilijk bereikbare plekken.
  • Brandwerend beglazingsband: Dit band wordt gebruikt voor het afdichten van de ruimte tussen glas en kozijn. Het zorgt ervoor dat beglazing zijn brandwerende eigenschappen behoudt en voorkomt dat vuur en rook door de glasnaden dringen.
  • Brandwerend compriband: Dit voorgecomprimeerde band zet uit bij brand en zorgt voor een brandwerende afsluiting van voegen tussen bouwdelen. Het wordt vaak toegepast bij dilatatievoegen en naden in gevels.
  • Brandwerend opschuimend band: Dit band zet uit onder hoge temperaturen en sluit openingen in de constructie af, zodat vuur en rook niet door kunnen dringen. Het wordt vaak toegepast rondom doorvoeringen van leidingen en kabels.
  • Brandwerende platen: Deze platen worden gebruikt om grotere openingen of doorvoeringen in brandscheidingen af te dichten. Ze bieden een sterke en duurzame barrière tegen vuur en rook en kunnen op maat worden gesneden.
  • Brandwerende sandwichpanelen: Deze panelen bestaan uit meerdere lagen en worden vaak toegepast in muren, daken en gevels om te voldoen aan brandwerende eisen. Ze bieden structurele stabiliteit en hoge brandwerendheid, wat essentieel is voor grotere constructies.
  • Brandwerende deur- en raamprofielen: Deze profielen worden gebruikt in deuren en ramen om te zorgen dat ze bij brand hun beschermende functie behouden. Ze voorkomen dat vuur en rook door de openingen tussen de deur of het raamkozijn kunnen dringen, en dragen zo bij aan de brandwerendheid van de volledige constructie.

Brandveilig aan de slag met Forster

Om de brandveiligheid van uw gebouw optimaal te waarborgen, zijn de juiste afdichtingsproducten essentieel. Of u nu vragen heeft over welke producten het beste passen bij uw situatie of advies nodig heeft over de toepassing ervan, ons team staat klaar om u te helpen!

Schrijf u vandaag nog in

en ontvang de beste acties als eerste in uw mailbox.